Het is een droom van vele mensen, verhuizen naar het warme Spanje. Het is een uitgelezen kans om te gaan leven in een land dat veel minder onderhevig is aan stress en de zon schijnt er meer dan pakweg in België of Nederland. Kortom, het leven kent een rustiger tempo dan wat jij hier gewoon bent. Maar: Een verhuis naar Spanje is niet zomaar in je auto stappen en vertrekken. Er komt een heleboel voorbereidend werk aan te pas. Deze pagina zorgt ervoor dat je goed voorbereid kan vertrekken naar je land van dromen.
verhuizen naar Spanje

Gratis verhuisoffertes vergelijken?

Gratis - Vrijblijvend

Emigreren, overwinteren of expat?

Je hebt om te beginnen de mogelijkheid om definitief te emigreren, je kan kiezen om te overwinteren. Er zijn – meestal hoger opgeleide studenten die ervoor kiezen om te gaan werken in het buitenland, de zogenaamde expat. Voor een expat volstaat het om de nodige documenten voor je verblijf in Spanje in orde te maken en te zorgen voor een onderdak eens je aankomt in het buitenland. Overwinteren kan ook. Je ruilt de koude winters in voor een warmer klimaat. Ook hier moet je de nodige documenten in orde brengen (waarover later meer), en zorgen voor een woonst. Emigreren is een definitieve beslissing. Vooral gepensioneerden kiezen daarvoor. Zij willen hun verdiende rust doorbrengen in het zonnige zuiden. Maar de papierwinkel en je verhuis moeten goed voorbereid zijn. Je wil immers zorgeloos leven, niet?
emigreren naar spanje

Voor- en nadelen van Spanje

Maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Goed voorbereiden betekent dat je toch een basis moet hebben van de Spaanse taal. Het is een gegeven dat de – soms koppige – Spanjaarden respect zullen tonen voor iemand die tenminste de moeite doet om hun taal te spreken. In de meeste gevallen zullen ze toegeeflijker worden en je verder helpen. Ga je werken in Spanje, moet je weten dat de werkloosheid daar hoog is en de lonen navenant zijn.

Andere cultuur

Daar tegenover staat dan wel dat het dagelijkse leven goedkoper is dan bij ons. De eetcultuur is ook anders. Doorgaans zal bijvoorbeeld het avondeten pas plaats vinden vanaf 20u tot 20u30. Spanjaarden leven in een ander tempo dan wij. Ook de openings- en sluitingsuren van de tienda’s (winkels) is anders. Je hebt immers te maken met de befaamde siësta. Tussen 13u en 17u zijn vele winkels gewoon dicht! Je moet je met andere woorden kunnen aanpassen aan de Spaanse cultuur vooraleer je gaat verhuizen naar het mooie Spanje.

Welke formaliteiten moet je regelen voor je vertrek?

Hier zijn we dan met de papieren die in orde moeten zijn. Je hebt een woning gekocht of gehuurd in het Zuiden en de dag nadert dat je gaat verhuizen of emigreren. Naast je inboedel ter plaatse te krijgen door een internationale verhuisfirma moeten er eerst een hoop documenten in orde gebracht worden. Een opsomming:

 • Het belangrijkste document is het NIE (Nùmero de Identification de Extranjero), het identificatienummer voor buitenlanders vrij vertaald. Je hebt dat nummer nodig voor wie wil werken, studeren of wonen in Spanje. Het aanvragen van de NIE doe je in de gemeente waar je je wil vestigen.
 • Daarnaast moet je – buiten het NIE – jezelf laten inschrijven in de gemeente waar je werkt, woont of studeert. Hiervoor dien je volgende documenten voor te leggen:
  • geldig paspoort of ID-kaart
  • bewijs van een woonplaats
  • je krijgt dan een formulier van de gemeente dat je moet invullen
 • Dan moet je je inschrijven bij het register van burgers van de Europese Unie. Een verplichting sinds 2007. Hiervoor heb je de vorige documenten nodig, zijnde:
  • het (eeuwige) NIE
  • een bewijs dat je de NIE wel degelijk hebt betaald
  • het aanvraagformulier (dat je gekregen hebt bij de gemeente)
 • In orde brengen van de Sociale Zekerheid. Je moet hiervoor langs gaan bij je ziekenfonds of mutualiteit. Je vraagt daar een Europees formulier om je in te schrijven bij de Spaanse Sociale Zekerheid. Ben je aangesloten bij de Spaanse Sociale Zekerheid dan ontvang je een tarjeta SIP (kaart als bewijs van inschrijving).
 • Belastingen: Waar je ook gaat wonen, belastingen moeten betaald worden! Wanneer je in Spanje woont gelden de volgende spelregels:
  • lonen en dergelijke worden belast in het land van verblijf
  • dit geldt ook voor zelfstandigenpensioenen
  • overheidspensioenen blijven in België belastbaar
 • Om je rijbewijs geldig te maken, moet je je aanmelden bij de zogenaamde Dirección General de Tráfico om je rijbewijs te laten registreren.
 • Ook je auto moet in orde gebracht worden. Je bent verplicht om een Spaanse nummerplaat aan te vragen. Ook dit gebeurt bij de gemeente
 • Ook huisdieren, zoals honden en katten moeten een eigen reispaspoort hebben. je huisdier moet ingeënt zijn tegen hondsdolheid en moet geïdentificeerd zijn met een chip.
verhuis Spanje kosten

Jouw inboedel inpakken voor de verhuis: handige tips

En dan, het verhuizen van je inboedel! Het is niet iedereen gegeven om alles zelf te verhuizen. Je spreekt daarvoor best een internationaal verhuisfirma aan. Alles wordt vakkundig ingepakt in een verhuiswagen. Je moet er wel rekening mee houden dat de verhuiswagen van een internationaal verhuisfirma wel enige tijd onderweg is om jouw kostbare inboedel te verhuizen. Dit geldt zeker wanneer je helemaal naar het Zuiden van Spanje gaat emigreren. Zorg ervoor dat je met alles goed op tijd bent. Een goede internationale verhuisfirma zal je met raad en daad bijstaan.

Wat kan je zelf verhuizen?

Wanneer jij of je partner in staat bent om de lange reis aan te vatten, kan je van de gelegenheid gebruik maken om bijvoorbeeld je huisdier mee te nemen en met je eigen auto te vertrekken. Op die manier heb je mooi twee vliegen in één klap. Ook breekbare spullen zoals televisie, PC, enz… kan je ineens meenemen in je eigen auto.

Gemiddelde kosten van een verhuis naar Spanje

Verhuizen naar Spanje brengt uiteraard een hoop kosten mee. Je mag rekenen op kosten die oplopen vanaf een €2.000,- tot wel €6.000,-. Het verschil in de kosten heeft alles te maken met de grootte van de verhuiswagen die ingezet moet worden. Ook de afstand speelt natuurlijk een rol. Spanje is een groot land. Ga je helemaal naar het Zuiden, zijn de verhuiskosten hoger dan wanneer je naar het Noorden reist. Maak je ook gebruik van extra diensten zoals allerlei verzekeringen bijvoorbeeld (aan te raden!) zullen de kosten oplopen.

internationale verhuisfirma spanje

Offertes vergelijken

Het is belangrijk om je goed voor te bereiden op je verhuis en dus tijdig een offerteaanvraag te doen bij verschillende internationale verhuisfirma’s. Je krijgt tot 6 offertes van firma’s uit jouw regio. Door te vergelijken kan je tot 40% besparen op de kosten!