Verhuizen van hond, kat en vissen

Een verhuis regelen is stressvol. Voor jou, je familie, maar ook de dieren om je heen. Heb je een kat, een hond of een vis in huis dan is het verstandig om bepaalde voorzorgsmaatregelen te nemen voordat je gaat verhuizen. Huisdieren hebben namelijk net als mensen last van stress. Omdat zij niet snappen dat ze in een nieuwe permanente omgeving komen kan je enkele tips gebruiken om ze te laten wennen aan het verhuizen. Hieronder leest u tips voor het verhuizen van een kat, hond en vissen.

Verhuizen met een hond

Hoewel honden over het algemeen redelijk goed met stress kunnen omgaan (vaak beter dan katten), is het toch raadzaam om bij de verhuis gebruik te maken van de volgende tips:

  • Het is aan te raden om jouw hond op de verhuisdag elders onder te brengen. Het mes snijdt hierbij aan twee kanten. Aan de ene kant hoeft de hond de hectiek en vreemde mensen in huis niet mee te maken en aan de andere kant loopt het dier niet in de weg tijdens de verhuizing.
  • Zet in de nieuwe woning de mand, voederbak, drinkbak en eventuele vertrouwde hondenspeeltjes al klaar voordat je jouw hond weer ophaalt.
  • “Verken” samen met jouw hond de verschillende nieuwe kamers en ruimtes in en rond het huis. Houd de eerste tijd de hond aangelijnd tijdens het wandelen. De nieuwe omgeving is voor zowel baas als hond waarschijnlijk nog onbekend. Wanneer een hond in de nieuwe omgeving verdwaalt, dan is de kans groot dat hij of zij het nieuwe huis niet zelfstandig terug kan vinden.
Kan je de hond niet elders kwijt? Zet deze dan in een al leeggemaakte kamer van het oude huis. Wederom is het handig om hier wat eten, drinken en zijn mand te plaatsen. Vaak is het ook handig om even een muziekje op te zetten, zodat de hond minder verneemt van het omgevingslawaai van de verhuis. Door af en toe even polshoogte te nemen blijft de hond rustig, dit kan je mooi combineren met het uitlaten van de hond. .

Verhuizen met een kat

verhuizen met katKatten zijn vrij gevoelig voor stress. Probeer je kat de verhuis hectiek dan ook zoveel mogelijk te besparen door gebruik te maken van de volgende tips:

  • Zorg voor een opvangadres waar je de kat kunt onderbrengen tijdens het verhuizen van alle spullen.
  • Is het niet mogelijk om een ander opvangadres te regelen? Laat de kat dan zoveel mogelijk in een aparte kamer zit ten in aanwezigheid van de eigen (reis)mand.
  • Net als bij de hond is het verstandig om de poes of kater in een vertrouwde omgeving te zetten met kattenspeeltjes, een krabpaal, bakje met voer en drinken en natuurlijk de kattenbak.

In de nieuwe woning

Laat de kat in de nieuwe woning als eerste los in de kamer waar je ook de kattenbak gaat plaatsen. Zet hierbij het deurtje van de reismand open en laat de poes of kater op haar eigen tijd de nieuwe kamer verkennen. Het is aan te raden om met één nieuwe (afgesloten) kamer te beginnen. Laat pas na een paar uur de kat toe in een nieuwe ruimte. Vertoont je kat angstreacties op de nieuwe omgeving? Negeer dit dan met mate. Dit voorkomt dat de angstreactie wordt “beloond” met extra aandacht. Er bestaan bepaalde middelen om katten rustiger te maken, denk aan sprays, tabletten, voer, geurkaarsen en zelfs kalmeringsmiddelen. Ook muziek kan een middel zijn om katten relaxter te maken.

Wanneer naar buiten?

Katten die normaal gesproken ook naar buiten mogen moeten na de verhuizing minimaal vier weken binnen worden gehouden. Zo kunnen ze goed wennen aan de nieuwe geuren van hun nieuwe thuis. Dit vergroot de kans dat ze de nieuwe woning kunnen (en willen) terugvinden als ze weer naar buiten worden gelaten. Laat je buitenkat indien mogelijk eerst aangelijnd de tuin en omgeving verkennen. Op deze manier leert de kat ook de geuren en kleuren rondom de nieuwe woning kennen.

Verhuizen met vissen

Geloof het of niet, maar ook vissen kunnen behoorlijk last hebben van verhuisstress! Houd bij het verhuizen van vissen daarom rekening met het volgende punten:

Voeg binnen een maand van de verhuizing geen nieuwe vissen meer toe aan de kom of het aquarium. Wanneer een vis last heeft van stress dan krijgt deze een snellere ontlasting. Aangezien het bewegen en vervoeren van de vissenkom c.q. het aquarium als stressvol wordt ervaren is het handig om enkele dagen voor jouw verhuis de vissen geen eten meer te geven. Wil je de waterplantjes meeverhuizen? Voorkom dan verslijming van de plantjes door ze met een beetje water en lucht in zakken te vervoeren. Een andere optie is om nieuwe waterplantjes te kopen. Vervoer het filtermateriaal samen met de zuurstofpomp in een emmer of bak.
verhuizen met vissen
Ook een vis hecht aan een “herkenbare omgeving”. Probeer zoveel mogelijk van het water in de kom of het aquarium mee te nemen tijdens de verhuizing. Als het maar even mogelijk is kun je de vissen het beste vervoeren in hun eigen kom of aquarium. Indien een volle kom of vol aquarium te zwaar is om te vervoeren (en dit is natuurlijk al snel het geval) dan kun je het grootste gedeelte van het water verwijderen. Laat dan wel ten minste een laag water van 5 cm staan.

Is het niet mogelijk om de vissen in de eigen kom of het eigen aquarium te vervoeren? Stop de vissen dan in iets donkers. Een zwarte emmer met water uit het eigen aquarium bijvoorbeeld. Neem zo veel mogelijk van het eigen bodemmateriaal mee om het herkenbaar te maken. Wanneer de vissen niet in de eigen kom of in het eigen aquarium zijn verhuisd, zorg dan voor een geleidelijke overgang na de verhuizing. Laat indien mogelijk met behulp van een pompje en een hevel een watercirculatie plaatsvinden tussen de verhuisbak en het eigen aquarium. Na een week kunnen de vissen overgezet worden.

In de nieuwe woning

Voer de vissen de eerste week in de nieuwe woning niet te veel. Dit om de extra stress-gerelateerde ontlasting te voorkomen. Gestreste vissen zijn vatbaarder voor ziekten. Controleer daarom jouw vis(sen) in de periode na een verhuizing extra op ziekteverschijnselen. Check ook de waterkwaliteit regelmatig. Zet op zijn vroegst pas na een maand weer nieuwe vissen bij.

Benieuwd hoeveel het kost om een verhuisservice in te schakelen? Vergelijk gratis offertes!