Spullen inpakken voor je verhuis

Het zal voor zich spreken dat je jouw spullen goed moet inpakken voor je verhuis. En liefst op zo’n manier dat je ze later ook nog gemakkelijk kunt terugvinden. Maar hoe? We hebben hieronder een handige checklist samengesteld met verhuistips om je spullen op een veilige manier in je nieuwe huis te krijgen. Daarbij hebben we gekeken naar de grotere spullen die verhuist moeten worden zoals een wasmachine, koelkast of diepvries. Daarnaast zijn er natuurlijk vele kleine

Grote spullen verhuizen

Wasmachine: zorg dat je de trommel vastzet voordat je de wasmachine verhuist. Laat ook vooraf de restjes water uit de slang lopen.
Koelkast: ontdooi de koelkast voordat je deze verhuist. Laat de koelkast na de verhuizing ten minste 24 uur stilstaan voordat je deze opnieuw aansluit
Diepvries: je kunt ervoor kiezen om de diepvries, net als de koelkast, vooraf te ontdooien. Ook je diepvries moet 24 uur stilstaan voordat deze opnieuw wordt aangesloten.

Een andere mogelijkheid is dat je de etenswaren in je diepvries ingevroren en al meeneemt. Zet in dat geval de avond voor de verhuizing de vriezer op de laagste stand zodat je je etenswaren bevroren kunt vervoeren en het apparaat de volgende dag snel ontdooid is. Een derde optie is dat je de vrieskist vol (dus met alle etenswaren er nog in) vervoert. Hiervoor dien je deze de avond voor de verhuis juist op de koudste stand te zetten om alles extra goed in te vriezen. Op deze manier kan de diepvries best een dag zonder stroom zonder dat de inhoud ontdooit. Let op: het vervoeren van een volle vrieskist kan alleen bij een verhuis die in één dag plaatsvindt. Bij een meerdaagse verhuizing (of wanneer je de vriezer tijdelijk in de opslag moet stallen) moet deze vooraf ontdooid worden.

Kleinere spullen verhuizen

spullen inpakken voor verhuis
Planten (klein): zet kleine planten bij elkaar in dozen. Probeer ze klem te zetten zodat ze tijdens het vervoer niet kunnen omvallen

Kastjes en bureauladen: Haal bij voorkeur alles leeg. Besluit je toch om spullen in je kastjes of bureauladen te laten zitten, zorg er dan in ieder geval voor dat ze niet te vol zitten. Houdt er rekening mee dat spullen in dichte kasten en laden kunnen schuiven, wat schade kan veroorzaken. Haal in ieder geval altijd breekbare en dingen die kunnen lekken uit kasten en laden. Kunnen je kasten en laden op slot? Bewaar dan de sleutels apart bij elkaar (bij voorkeur bij je “handbagage”.) zodat ze niet kwijt kunnen raken tijdens de verhuizing. Bij kasten en laden die niet op slot kunnen kan het verstandig zijn om deze dicht te plakken.

Breekbare spullen

Servies, glaswerk, aardewerk e.d.: Breekbare spullen zoals servies, glaswerk en porseleinen voorwerpen moeten altijd apart in papier worden ingewikkeld. Gebruik vervolgens lakens, handdoeken of kleding om de ingewikkelde voorwerpen klem te zetten in de doos en als extra bescherming tegen schokken en stoten. Gebruik bij voorkeur kleinere dozen voor breekbare spullen.

Plaats de zwaardere items (zoals borden) altijd onderin de doos. Let op: geef altijd duidelijk op de doos aan dat er breekbare spullen in zitten!

Tafelzilver: vervoer tafelzilver bij voorkeur in de originele doos of koffer. Heb je geen speciale doos of koffer (meer)? Rol dan de losse delen in keukenpapier alvorens deze in te pakken.
Lampen: haal de lampen altijd uit de fitting en verpak deze apart. Wikkel lampenkappen apart in keukenpapier (geen krantenpapier) en plaats deze altijd rechtop in de verhuisdoos. Rol de snoeren netjes op en plak ze eventueel als rol vast. Kleine losse onderdelen en decoratieve elementen kun je aan de binnenkant van de doos met lampenkappen vastplakken.

Kleding en textiel verhuizen

Kleding: dure/delicate kleding kun je het beste in nette kledingdozen vervoeren. Met kledinghoezen kun je voorkomen dat kleding vies/stoffig wordt tijdens de verhuizing. Wil je je kleding in je nieuwe huis zo weer in de kast kunnen hangen? Maak dan gebruik van aparte garderobedozen. Minder nette kleding, ondergoed, sokken e.d. kunnen natuurlijk ook prima in plastic zakken.
Dekens, dekbedden en kussens: deze kunnen prima in plastic zakken worden verpakt. Tip: probeer zoveel mogelijk alle lucht uit de dekens en kussens te persen voordat je de zak sluit. Dit kan aanzienlijk in het volume schelen!

Spiegels en kunst

Ingelijste voorwerpen en spiegels: Ingelijste voorwerpen en spiegels zijn natuurlijk kwetsbaar. Pak ze daarom altijd goed in door ze in papier en dekens te wikkelen en plaats ze op hun kant in de doos. Zorg dat de lijsten en spiegels niet heen en weer kunnen schuiven in de doos.
Waardevolle kunstvoorwerpen: heb je waardevolle kunstvoorwerpen in huis, dan kan het zijn dat er gespecialiseerd transport nodig is om deze objecten veilig te vervoeren. Het is aan te raden om dit niet zelf te doen. Huur voor dergelijk transport liever een gespecialiseerd verhuisfima in.

Elektronica verhuizen

Elektronica: heb je de originele verpakkingen toevallig nog? Gebruik dan bij voorkeur deze opnieuw om je elektronica in te vervoeren. Zo niet, wikkel de apparaten dan in dekens voordat je ze in de doos stopt. Rol snoeren netjes op en geef met een label duidelijk aan bij welk apparaat ze horen en waar ze voor dienen.

Medicijnen

Medicijnen: plak alle doosjes en potjes goed dicht met plakband om te voorkomen dat alle pillen en poeders per ongeluk los door de verhuisdoos vliegen. Let op: heb je bepaalde medicijnen dagelijks nodig? Zorg dan dat je van deze dagelijkse medicatie een deel apart houdt zodat je hier ook tijdens de verhuisdag(en) over kunt beschikken.

Ontvlambare goederen

Ontvlambare/brandbare goederen: brandbare of ontvlambare goederen mogen niet worden ingepakt. Flessen, potten en spuitbussen met dergelijke stoffen moeten apart worden gehouden, aangezien deze producten gevoelig zijn voor druk- en temperatuurveranderingen. Wanneer gevaarlijke stoffen toch bij elkaar worden ingepakt, dan kan de eigenaar aansprakelijk worden gesteld voor eventuele schade die ontstaat uit lekkage of explosies. Je kunt deze link volgen om meer te leren over het vervoer van dit soort goederen over de weg.

Huisdieren

Vergeet niet om te zorgen voor je huisdieren. Een hond zou eventueel nog op de verhuisdag aanwezig kunnen zijn, maar voor een kat of vissen is het beter als ze van te voren verhuist zijn. Voor de kosten van een verhuisfirma kan je altijd gratis offertes vergelijken!